kiatokmoster.blogg.se

Mitt liv!

Rostock-Prag-Berlin

Kategori: Allmänt

Alla goda ting är tre,
Rostock-Prag-Berlin
 
Dag 1: Upp 4.00 för att vara i Hallsberg 5.30 där Lindbergs Buss hämtade upp för färd till färjan Helsingborg-Helsingör. Njöt av den smärtfyllda vackra soluppgången varvat med slummer och läsning i Naomi Kleins inressanta mastodontbok No Logo. Från Helsingör tog vi oss snabbt till färjan Gedser-Rostock där vi i Rostock skulle ta en övernattning innan vidare färd. Värsta mysiga hotellrummet på Radisson Blu Hotel och hade kunnat flytta in där för gott :) Middag tillsammans med resesällskapet på detta 4-stjärniga hotell med dess 5-stjärniga mat. Kvällen avslutades med en prat- & drinkstund med reseledaren Gonnar, Pappa Peter och Dotter Jennifer.
 
Dag 2: 8.00 på väg genom det forna Östtyskland mot Prag. Vacker natur, inte alls olik den svenska, med en alltför utbyggd vindkraft vilket tyvärr störde det estetiska en hel del. Tanken är god, men...I alla fall, soligt och fint med glada och trevliga resekamrater. Bland det bästa med Tyskland är deras toalettanter/farbröder, det är en fröjd att få gå på en offentlig ren toalett :D 
 
Tjeckien...landskapet förändrades och kändes mer alpint, mycket nedgånget och trist, men en hel del underbara boenden som låg på sluttningar och vid stup. Transylvanienslott här och där och var nästan säker på att få se Dracula. Prag kändes väldigt öststatsaktigt vilket hade sin charm. Hektisk stad...folk överallt, cykelbud överallt, bilister överallt, spårvagnar överallt, utryckningsfordon överallt. Att jag inte kom hem i kista är ett under ;) Bodde på Parkhotel Praha, även detta 4-stjärnigt, men kändes mer som en hytt på en Finlandsfärja. Maten god, men vanlig och hade sett mer tjeckiska specialiteter.
 
Dag 3: Fyra timmars stadspromenad med den helt suveräne guiden Marcello, och vi höll till största delen till i Gamla Stan där jag blev extremförtjust i druvodlingen som låg högt upp med en underbar utsikt över stan. Efter vandringen hade vi fri tid och far, dotter och jag sprang runt och utforskade delar av stan. Jennifer, ung och shoppingglad, försvann efter ett tag för att göra av med pengar och Peter och jag hittade en mysig liten pizzeria där vi slapp alla jävla turister *garv*. Där tog jag min första tjecköl under denna vistelse :) Mer stadsspring innan vi tog en drinking-time på hotellet. Fortfarande har jag inte stött på några surkålsodlare, humöret och attityden hos tjeckerna har det inte varit något fel på!
 
Dag 4: Ordnat med de flesta julklapparna och mer spring på stan med Peter medans dottern inspekterade köpcentran, och i väntan på att hon skulle få nog tog Peter och jag en fika mitt i smeten innan samlingen inför bryggeribesöket där vi fick smaka på deras supergoda öl och en lektion i öl-& bryggerihistorian. Deras öl finns bara till försäljning på plats och i deras megarestaurang. Fick givetvis en rundvandring i bryggeriet med presentavslut i form av ölglas :) 
 
Egen tid efteråt som vi ägnade åt lite rundvandring, marknadsspring, gatumusikanter + annat smått och gott...finns hur mycket som helst att upptäcka i denna stad! Båttur på Moldau nästa...kändes som dessa två timmar hade kunnat användas på bättre sätt, mörkt ute och kunde inte njuta till fullo av stadsbilden och maten var sådär.
 
Dag 5: Upp tidigt för frukost och sen iväg mot Berlin. Bodde på det underbara Hotel Berlin, Berlin :D En snabbtur ut för att få lite i våra magar och det blev en currywurst (bara ett måste) utanför KaDeWe i det soliga och fina vädret. Tre timmars bussguidning stod näst på tur vilken hölls till största delen i den östra delen av Berlin vilket var vad jag hade hoppats på :D Det var firandet av Återföreningen och mycket folk i omlopp och vi valde att ta den mesta av guidningen via buss och hoppade bara av på två ställen: Checkpoint Charlie och East Side Gallery. Fick ju ändå se det mesta av intresse inifrån bussen! Vid 19.30-tiden blev det den sista middagsbuffén med gänget innan cocktail-time i hotellbaren.
 
Dag 6: Dags för hemfärd och jag lämnade stan med en klump i halsen, kändes vemodigt att bara ha fått en så liten del av kakan, men jag kommer tillbaka! Samma väg ut som vi tog in, men med ett stopp i Rostock och Calle där vi införskaffade en massa spännande drickbart. Tillbaka i Hallsberg seeeent denna fredagskväll...nöjd och belåten med en förhoppning om att snart komma iväg igen på nästa resa som går till...Budapest? St. Petersburg? Paris? London? Eller blir det en solsemester??? Den som lever får se :D