kiatokmoster.blogg.se

Mitt liv!

Polen runt

Kategori: Allmänt

Hallsberg-Karlskrona
En lite försenad buss p.g.a. den rikliga mängd nederbörd som hade kommit under natten. Chaffis Morgan, hjälpredan tillika frun Elisabeth och reselederskan Raija och vi är på väg, fint när vi åkte, i Boxholm kom regnet...och öronpropparna i. Raija är perfekt som reseledare, men jag vill bara ha lugn och ro och sitta och läsa! 
 
Höganloft blir första stoppet med lite regn, underbar utsikt, macka och kaffe. Solen tittade fram till nästa stopp vid Sandsjön där resans höjdpunkt i form av smällkorv intogs. Sen några timmar till Karlskrona och en väntan på 1½ h, och väntan var värt med tanke på mumma-buffén på Stena-båten, den var liten men naggande god. Och trevligt bordssällskap förstärkte behagligheten.
 
Pytteköp i taxfreen och sen ner i min pyttehytt för att äntligen få sömn, har inte sovit direkt något på ett dygn och sjutton timmar. Vågig väg över till Gdynia...Stena gungade och väggarna knakade. Perfekt insomnia :D
 
DAGENS BONUS: Höll på att bli en catfight i matsalen då några damer i resesällskapet hade paxat ett bord och några andra i sällskapet satte sig där. Damerna skällde så taket nästan lyfte och några herrar försökte dämpa dem och vi andra satt och skakade på våra huvuden. Bord/platser fanns det till oss alla så varför starta ett världskrig!?!
 
Gdynia-Warszawa
Frukosten intogs direkt vid öppnandet, det lilla jag nu fick ner. Njöt av 80-talsmusiken som skrålade ur högtalarna desto mer. Ett regntungt Gdynia och det förföljde oss hela vägen till Warszawa. Att enbart inta Warszawa en snabbis är ett stort skämt, ingen stad man enbart är på genomresa i. Så mycket att se och upptäcka...den här staden vill jag tillbaks till. Fick i alla fall en guidad tur av en sprakfåle vid namn Tomas. Hur man nu stavar Tomas på polska!?! Gettot, Gamla staden...så många vackra byggnader, så mycket fult, och till största delen av guidening i buss. Vill ju använda mina apostlahästar och klicka med min bildlåda. 
 
Mitt rum blev på 22:a våningen på Novotel Warszawa Centrum och jag tror bestämt att min del av hotellet rör lite på sig :) Blev inte överdrivet imponerad av middagsbuffén och som helhet får det ett medelbetyg. Undrar om jag fick skälldamerna till mitt bord? Det var klagande på det mesta, smöret var för hårt, fisken smakade ingenting, soppan var för tunn...en sådan där STOR suck. Njut människa!!!
 
DAGENS BONUS: Morgan fick en ordentlig dusch av en körskoleelev, tyvärr fick vi resenärer aldrig njuta av den synen. Vi fick istället hålla till godo med att se på när Morgan och Raija jagade bilister då det blev lite trångt för bussen och vi inte kunde ta oss framåt och med för många bilar bakom oss gick det inte att backa heller. Men efter att Raija hade dirigerat om trafiken lite så...
 
Warszawa-Krakow
En hiss som gick från 0-22 på lock-för-öronen-tid och en skön säng att sova i så blev det på morgonen en super-frukost tillsammans med trevliga frukostgrannar innan det bar iväg igen. Auschwitz nästa! Men först ett stärkande stopp med Bailey´s och ett andra med smällkörv!
 
Auschwitz blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, var mest oberörd. Felet låg i för mycket folk, en guide och ingen tid för egna tankar och eftertankar. Det här var inte mitt sätt att ta in Auschwitz-Birkenau. Men jag har inte velat haft det ogjort!
 
Snabb incheckning på Hotel Wyspianski i Krakow för att sen bege oss till Gamla stan och restaurang Morskie Oko. Kändes som vi hade hamnat på en oktoberfest med ringdans, folkdräkter och "joddlare" i Tyrolen. Men det var visst polsk folkfest :D Underbar 3-rätters och hade gärna fortsatt kvällen där, men jag är inte arton längre och tog en stilla kvällspromenad tillbaks till hotellet.
 
DAGENS BONUS: ...blir en minusbonus total! Hur kan man springa ifrån kameran på hotellet när man hamnar bland dansande och sjungande polacker som svingar sina ölglas!?!
 
Krakow
Upp tidigt för frukost, och hamnade i fel frukostrestaurang. Hm, fick inta den torftiga frukosten med ett gäng danskar. Och fortsatt tokigt blev det på den guidade stadsvandringen då jag bara blev med på den första halvan. Jag hittade försäljning av Krakowguider och när jag var färdighandlad hade resten av sällskapet försvunnit. Gick istället och provianterade för lunch och tog sen igen mig innan saltgruveturen. 
 
Så nästa anhalt blev gruvan i Wieliczka där vi gick på djupet, hela 135 meter. Jag hade trott att det skulle kännas instängt så långt ner i underjorden, men icke! Njutningsfull tur i tre olika plan innehållande skulpturer, saltsjöar, gruvmuseum och en magnifik underjordisk kyrka. Men det häftigaste av allt var när vi fick klämma in oss nio pers i den lilla stålhissen som tog oss upp igen. Ner hade vi gått!
 
Kvällen tog jag till återhämtning på rummet för imorgon är en ny dag :)
 
DAGENS BONUS: Smala stadsvägar och fullt på bussparkeringen vid hotellet gjorde att chaffisen måste stanna på gatan och släppa av en hel buss. Så en riktig bonus till den arga polacken bakom som helt hysteriskt låg på tutan :D
 
Krakow-Wroclaw
Sov ut tills jag vaknade vid 7-tiden då jag gav mig ut på en snabbis som blev 2½ h med avslut i de judiska kvarteren innan jag vände och gick tillbaka. Det var bara att tänka bort hungern och toan på hotellet, men så illa att jag inte hann botanisera i en underbar chokladbutik var det inte. Krakowska handgjorda praliner...nu är livet komplett :)
 
Tillbaks på hotellet med värkande fötter och rygg blev det frukost á la gårdagsrester: körsbärsyoghurt, lite pizza-slice och kebabchips. Vet inte om magen skrattar eller gråter av en sådan behandling! Vila fram till Wroclaw-åket och lämnar alldeles för mycket outforskat...för att rulla in i en ny stad full av fulhet vilket jag är extrem-förtjust i. Vilka fotoobjekt :D En snabbrunda med kameran innan middagen och utanför hotellet kom en trevlig herre fram till mig och började prata krig, amerikanska soldater och cigaretter. Sen blev det veckans kulinariska höjdpunkt, 3-rätters på hotellet: Grillad ost på salladsbädd, nötkött på rödkålsbädd med dumplings och avslut med hallondessert. I säng tidigt för att jaga vättar imorgon efter en natts skön sömn på Hotel HP Park Plaza.
 
DAGEN BONUS: Abba är och förblir störst och bäst, på min morgon-promenad spelade ett gäng polska byggnadsarbetare Knowing Me Knowing You!
 
Wroclaw-Rostock
Blev ingen vätte-jakt då det spöregnade. Valde frukost vilket var ett bra surrogat, en perfekt frukost-buffé...så ska det se ut, både inhemska och hemska produkter på borden :D 
 
Utkörning ur stan och näsan mot Berlin och hamnade någonstans ute på den polska landsbygden där vägen tog slut. Det var ju dit vi skulle enligt både vägskylt och GPS! Bara för Morgan att vända om och försöka på nytt. Det blev en extra guidad busstur med suverän Raija, intressant landsbyggdsarkitektur och gubben som hänger på korset överallt i detta exrem-katolska land.
 
Tyskland nästa och startar upp med ett korvstopp på en rastplats i Spreewald och sen full fräs till Calles innan Rostock, InterCity Hotel Rostock och ytterligare en 3-rätters. Gårdagens var lyxvarianten, dagens var vardagsvarianten. Men inte sagt att det inte var gott för det! Efter avslutad tugga blev det en liten sväng till butiken på stationen bredvid och kom ut med ytterligare böcker, denna gång om Rostock. Sen nanna i en hård säng...aj för min rygg!
 
DAGENS BONUS: Vi i bussen blev totalförbjudna att ge oss ut och leta nazitåg inkl. guld!!!
 
Rostock-Hallsberg
Nej, det var inget aj för min rygg, den mådde finemang när jag vaknade. Skippade frukosten och gick ut på en fotorunda istället. Och sen näsan pekandes mot Hallsberg, och det var med blandade känslor. Både vill komma hem och inte vill. Resan har varit underbar och med jättegoa rese-vänner. Kanske att själva upplägget på resan var lite väl intensiv, men det är en del av charmen med resandet...den ena är inte den andra lik, och jag har fått uppleva så oerhört mycket.
 
DAGENS BONUS: Man vet att resan har blivit lyckad när ett helt resesällskap helst inte vill lämna varandra :D
 
 

Brigaden med gamla Linköping

Kategori: Allmänt

Linköping hälsade oss med ett "HEJ" och en kissande rondellhund. Och värme och solsken :) Först ut blev Brigaden, kaffe och mandelbiskvi i trevliga damers lag. Sen blev det ulliga och magnetiska produkter i form av demonstration. Vill ha, men vill också ha pengar till roligare saker än att sova på.
 
Efter några timmar började magarna skrika och jag fyllde min med underbart god Carbonara, kalvfärslimpa med potatis och kantarellsås och avslut med pannkaka, sylt och grädde. Plats fick det, har stor mage...Namnamnam :D
 
Linköping har även en gammal stad med en Cloettabutik...det tycker jag om! Två timmars strosande runt, botaniserande bland chokladen och avslut med sockerkringla ah la skorpa så var det en nöjd Kia Tokmoster som spände fast sig i bussen för färd hemåt.