kiatokmoster.blogg.se

Mitt liv!

LOFOTEN m. Open Art

Kategori: Allmänt

Laxå-Örebro: Hej då ma & pa och hej till SJ som tog mig till Örebro, Hotell Göta och Open Art. Bodde inte på lyxhotell, men trivdes så in i Norden bra, balkong i mitt lilla rum utan dusch, men med antika dörr-knoppar och en ännu antikare hiss. Supermysigt och sov gott med stadsljuden utanför på Järntorget...klirrande glas, glada människor och musik. Och så en och annan kaja!
 
Trots bristen på sömn efter jobbnatten så lyckades jag knalla runt i timmar: Open Art <3 <3 <3, Forex, Chokladbutiken och Hålet i Väggen innan jag startade upp mitt balkonghäng :D Här någonstans hade jag riktigt ont i mina fötter. Men lite får man offra för att kunna njuta den totala konst-njutningen :D
 
Örebro-Umeå: Mobilväckning 05.30, precis lagom inför påstigningen på Lindbergs Buss 07.00...Buss-chaffisen heter Kent och Janne är vår reseledare. Låt färden börja!
 
Boade snabbt in mig i min lilla busshörna, och då bussen inte var helt full så fick jag ett extra säte att breda ut mig på. En bok, salta kex, Festis och strålande solsken så hade jag allt jag behövde för att nöta asfalt upp till Umeå.
 
09.00 kvartade vi vid 67:ans Grill, Tärnsjö...Ostmacka och kaffe fyllde min mage. Och hittade två Österrikeresenärer bland oss :) Fortsatt solsken, fortsatt färd! Lunchstopp vid värdshuset Glada Hudik, tog mig en snacks-lunch och promenad (det samma gamla vanliga med andra ord), och 12.00 drog vi vidare. När vi kom till Sundsvallstrakten startades en total natur-njutning upp...Bottniska viken till höger och inne i Sundsvall hämtade vi upp de två sista grupp-medlemmarna.
 
Norr om Dalälven, och de öppnade surströmmingsburkarna skickades runt...Med fruktkola i :D Hjulen fortsatte att rulla och så var vi i Härnösands Kommun, och jag njöt av gröna skogar och mörkblått vatten. En riktig fröjd för ögat! Och så fick vi uppleva Härnösand inifrån bussen innan vi tog fotostopp vid Höga Kusten-bron, en bro som korsar Ångermanälven och som är 1867 m lång och som invigdes 1997. Vilken konstruktion!!! Imponerande :) Imponerad blev jag även över mig själv då jag inte shoppade choklad utan tog en Lindbergskaffe och prat istället :)
 
Genom Ö-vik och sen full fräs till björkarnas stad, Umeå. Och så är det nog, björk på björk på björk på björk...och cirka 17.00 avlöste vi Thor Görans och checkade in på det centralt belägna First Hotel Dragonen. Ume väntade och jag drog ut på en timmes foto-runda, sen tillbaks för hotell-middagen som blev bland det godaste jag någonsin ätit.
 
FÖRDRINK: Alkoholfri violdryck
FÖRRÄTT: Enkel grönsallad med balsamico
VARMRÄTT: Viltskav (kronhjort, älg, rådjur) med potatis, gräddsås, gelé
DESSERT: Kaffe och blåbärspannacotta
 
Trevliga bordsgrannar och det blev prat i kvadrat. Och förutom den suveräne kocken måste jag även ge serveringspersonalen högt betyg. Vid 21-tiden klev jag ned från mathimlen och tog en sista runda i centrumdelen. Lördag och Ume har puls :D
 
Umeå-Kiruna: Oskön säng, och först en spännande film med Richard Gere och sen en film om människoätande apor med vingar gjorde att det inte blev många timmars sömn. Fick ner lite frukost trots tröttheten, och 08.00 var vi redo för fortsatt färd.
 
Så det blev en snabbis över Skellefte älv och så in i Skellefte och lika snabbt ut ur, men hann slänga ett öga på denna lilla stad. Brake för att fylla på energiförrådet...Blåsigt, myggfritt och 18 grader utlovade Janne på denna 20-minuters Jävre-paus, och så fick det bli!
 
Korvstoppning vid Storforsen efter gissa-loggor och vägarbetsdelar med jämna mellanrum. Men först blev vi lössläppta vid den livliga forsen, och vilken storslagen natur i detta reservat :D Sen en kort färd till Hotell Storforsen där vi kunde mätta våra magar, tror vi alla valde Lindbergsvarianten i form av deras smällkorv. Och 13.30 bar det iväg igen. Solen försvann och det började mulna på.
 
14.38 passerade vi Polcirkeln, en halvtimme innan dess passerade vi en vild-ren i sin väg-ren, och i Jokkmokk regnade det. Lilla Lule älv med sitt konstverk och ännu fler renar! Och så åkte vi igenom Porjus med sitt kraftverk och med siktet inställt på en kaffepaus i Gällivare. Och här var det regnfritt :D
 
Kiruna. Gruvort. Förflyttning av stan. Ett Esrange en bit utanför som jag tyvärr inte fick uppleva. Kirunas gator är utslängda som ett plockepinn och jag tog mig givetvis en regn-promenad innan middagen. Vet inte vad som var tråkigast, den trista stadsfasaden eller den smaklösa lilla middagsbuffén på vårat hotell Scandic Ferrum mitt i centrala Kiruna.
 
Kiruna-Svolvaer: Sov supergott i min lilla enrummare med en toastol under handfatet på min lilla toalett, men då jag sov i sängen och inte i toastolen så spelade det liksom ingen roll :D Och ny kock till frukosten, en underbar buffé!
 
Lämnade ett regnigt Kiruna och drog vidare mot Norge. Under resans gång färdades vi utefter Torne träsk med en massa små busiga forsar som hade lekt färdigt och ville hem till sin träskmoder. Så rullade vi sakta förbi Abisko, och hittills hade det blivit en rätt så obekväm och guppig färd då vägarbete var igång för fullt. Riksgränsens passerande två timmar efter avfärd och ny omgivning med små gulliga stugor utspridda i landskapet. Snabbfika en bit innanför gränsen och ville helst stanna inne i bussen då regnet smattrade på taket. Men dasset och kaffet hägrade! Gud min skapare!!! Typ utedass, men ett riktigt ofräscht sådant. Ammoniakstanken stack i näsan, hela jag stank :( Det här slog nog äckeltoaletten i Belgrad!!! Vidare igenom Bjerkvik som en gång i tiden var ockuperat av tyskarna, engelsmännen (?) kom till norskarnas räddning och det slutade med att halva staden brann ner. Och så rullade vi över bron till Norges största ö, Hinnöya. Slumrade mig till samiska mat- och försäljningsstället Boazovozzi och korvstopp. Mitt första shop på resan, örhängen :)
 
Blå Sortland-genomfart, en av stadens musiksöner dog tragiskt och för att hedra honom målades hus och byggnader i olika blå nyanser. Stokmarknes, och färden med Hurtigrut(t)en inleddes, och vilken "hurtig rutt" det blev med trollfjordar och stark trollsaft. Dessa 3 1/2 h på Hurtigruten blev njutningsfulla och med massor av sol. Vilken natur! Sen klev vi av i Lofotens huvudstad Svolvaer, och till vårt centralt belägna hotell, Thon Hotel Lofoten, tog det oss någon minut att gå. Satte oss till bords direkt! Blev en fisksoppa som var väl godkänd, fisk med mos och grönsaker (=samma fisk och grönsaker som i soppan, hur tänkte ni här!?!) och en gudomlig vaniljpannacotta med mörk chokladsås. Liten kvällspromenad med J.O. Drink med samma man innan jag avslutade kvällen och gick upp på mitt rum och kollade zombies :D
 
Svolvaer: Sov supergott trots dagsljus hela natten! Superfrukost och det är tur att vi kommer att få tre frukostar här så jag hinner smaka på allt av intresse...tio olika dessertostar, sex smoothiesorter o.s.v. Och landet Tule, Lofoten, ska här utforskas tillsammans med guiden Gail, en inhemsk man. Här njöt vi några öar och det mesta skedde till buss: Till Kabelvåg som tidigare var Lofotens huvudstad, Lofotenkatedralen, konst- och filmskolor, här existerar ingen riktig vinter då det aldrig är under noll, trollfjäll på trollfjäll på trollfjäll och ett grönskande midnattsolens land. Och den solen tittar fram maj-juli!
 
Korallstränder och har man lite vikingablod i sig kanske man klarar ett dopp, spegelkonstverk efter vägen, men var!?!, rävar, minkar, harar. älgar, örnar, sälar, polacker. Och de sistnämnda håller Gimsöya igång men får bara jobba i tre månader, men allt går att mörka med "en gardin", 1 1/2 miljoner turister 2016 och det har ökat markant och en stor del av turisterna kommer tillbaks.
 
Lilla Nordkapp, Borg och det största vikingahuset i världen, fiskarhytter som idag har blivit turistövernattningsställen för de som går på tur, 13 grader och kaffepaus vid Lofotens Copacabana. Och Norge har Allemansrätt, torkade torskhuvuden, laxodlingar och liggande kossor. Konst + toalett = skitkonst!
 
I Sakrisöya hittar man den smalaste Europavägen där trafiken nästan åker nere i trädgårdarna. Och här stoppade vi för lunch vid Anitas Sjömat, men valde bort ätandet då jag var full av frukost. Fyndade istället lite lokala varor att ta med hem. Sen tillbaks till Svolvaer och Lofoten Krigsminnemuseum, ett Andra Världskrigsmuseum, och ett besök där är ett måste.
 
Lite spring i hamnen, lite spring i butiker, och sen lite vila innan middagen. Nja, jag köpte inte dagens middag till fullo, idag uppskattade jag inte ens desserten! Tog en kvällspromenad med J.O. och knallade oss till Magic ICE och kollade in morgondagen, fyndade i deras shop och denna resas presenter till de där hemma blir långärmade shirts :)
 
Svolvaer: Pianaobars-frukostar, total mys och fortsatt utforskning av buffén :D Startar upp utflyktsdagen på Norrsidan med en tur som få har gjort, tog av mot Laukvik och klev av där, fotostopp, och här har de byggt havet på land och torkar torskhuvuden för fullt. Och så blomstrar Västerlandet för fullt just nu.
 
Mot havet! (oj, hoppsan, ett riktigt huppegupp i vägen) Och det var meningen att vi skulle gå på liten tur (?) men då det hade regnat så ansåg Gail att det skulle bli för blött för oss, och han lär ju känna till alla vattenpölar :) Men vi tog ett litet stopp vid Lofotens Rügen...finsand utan strand! Och här öppnade sig himlen, snabbt tillbaks till bussen och iväg. Får på vägen, men var snälla och flytta på er!
 
Trollfjärden! Store Molla? Digermulen? Var är jag i tillvaron!?! Här blev det cirka en timmes stopp i denna lilla by...shoppade trollfjordsöl och stod i kissekö till den näst bästa fräscha toan på denna resa. Och en stor bamsekram till alla herrar på resan, ni har bevisat att det går att pricka (kanske sitter ni?) hölet utan att pissa ner både sits och golv.
 
Hemåt igen och fick möte med en annan buss, och chaffisarna lyckades samsas om den lilla vägbredd som fanns, och sen gasade våran chaffis på nedåt och jag kände att det nog gick lite för fort på de våta smala slingriga vägarna, men han kanske visste vad han gjorde! Och helskinnade kom vi tillbaks till Svolvaer!
 
Promenerade oss till Magic ICE för lite minus 6-gradig kyla och is. Välkomstdrinken var god, isskulpturerna var...wow, wow, wow!!! En av resans riktiga höjdpunkter :D Sen en kaffe på hotellet, regn ute och tog en chill-eftermiddag för att sen ta sista middagen innan nästa hotell. Och denna middag blev helt okej: Tomatsoppa/Lax och mos/Vaniljpudding med röd bärsås. Sen blev det en sista foto-runda innan sänggående!
 
Svolvaer-Mo i Rana: Tidig frukost och herre min jävlar...Hur kan flera resesällskap släppas in exakt samtidigt? Det hade räckt med femton minuters mellanrum så hade vi sluppit detta katastrofala kaos. Från Svolvaer till fastlandet Skutvik, färja i två timmar och det blev en trevlig överfart och jag stod ute och njöt av den vackra vattennaturen och spanade efter sälar, valar och andra sjöodjur. Men de höll sig tyvärr på djupet.
 
Bussfärd på slingervägar, och långlunch vid Innhavet och hoppade in på Markens Gröde Spiseri och införskaffade en superfin Arktisk Norge-bok, precis en sådan jag var på jakt efter. Nötning av asfalt, tunnel på tunnel på tunnel...och så lite Fauske 6000 invånare utanför fönstret, och innanför fortsatte jag att slumra. Rastplatssolpaus under en riktig het sol. Sen iväg! Åkte förbi Röjne (?), här hittar man de flesta krigsgravar...från Andra Världskriget. Polcirkeln. Här vid centret hade jag velat haft lite mer tid, mer naturtid, mer shoppingtid, lite längre kaffetid då kötiden alltid är längre på damernas än på herrarnas. Varför är det alltid så!?!
 
Sista anhalten och hann bara slänga in sakerna på Scandic Meyergården i Mo i Rana innan det var dags för middagsbuffén. Och så här ska en buffé se ut och smaka. Och vegetarianerna blir mätta i sina magar, och så är det ordentligt utskrivet om det är gluten och/eller laktos i det som finns på serveringsfaten. Riktigt bra! Blev en promenad efter maten, och njöt av gammeldelen, men längtade bara tillbaks till hotellet. Då jag hade upptäckt den äldre delen av Meyergården så kunde jag inte hålla mig därifrån. Under denna vistelse tror jag lite på spöken, och säger bara det: Rum Virginia (345)...där var luften tät och fick riktigt svårt att andas. Sen tog jag en annan trappa till detta Etage 3 och där började jag så smått hyperventilera. Men vågade mig upp själv det gjorde jag :D Och här började små flickfötter att springa och hoppades att det var riktiga en trappa ner. Var ner till receptionen och hämtade broschyr om den gamla delen och frågade lite om det här med spökerier, och ja, det ska visst vara livlig aktivitet där :D J.O. bor i rummet under Virginia, och för en gångs skull kände jag avundsjuka. Det var ju det rummet jag skulle ha haft!!!
 
Mo i Rana-Östersund: Skynda, skynda, skynda...ner till frukosten för att sen besöka Etage 3 :D Pratade med nattkillen som hade tagit en övernattning i rum Virginia, han berättade om tillknycklade sängkläder där ingen hade legat. Detta rum är sällan uthyrt just på grund av aktiviteten där. Satte mig ner en stund i 345:an och bara andades, och i dagsljus kändes det inte fullt så olustigt! Hem till mig och packade iordning allt och sen tillbaks till gamla delen för en sista foto-runda.
 
08.00 blev vi inpackade i bussen igen...Mot Östersund, men först kaffestopp Tärnaby. Underbar natur, solsken...intog sittande rulläge...Storuman drog förbi med sina 2000 invånare som minskar stadigt...Para ihop ord & Vilka är kryddorna, och en vinst på en Lindbergspenna...långrast vid Vojmån inklusive utskällning av några i gruppen, Vojmån-tanten var på hugget, men när jag var inne och handlade av henne var hon supertrevlig och vi pratade hundar :D...Och hjulen de ska rulla genom Vilhelmina, Dorotea, Strömsund...Mack-fika och skönt att få sträcka ut sig cirka varannan timme.
 
Indalsälven, Östersund och Scandic Östersund City, men vem har tid att sitta inne när man har en ny stad att upptäcka? Inte jag! Snabbspring i närområdet och sen "hem" för en tvagning och sen middag, en buffé. En liten men naggande god sådan! Bordsprat och sen hej då till två resenärer och hej till lite mer Östersund, och fick sug efter mer tid i denna stad. En snabbpromenad, lite egentid på rummet och så öppnade sig himlen.
 
Östersund-Örebro-Laxå: Nja för hotellet, rummet inte helt rent, ingen som kontinuerligt plockade bort från borden under middagen, matfläckar på gardinen där jag satt, tunga rumsdörrar som slog igen så man var halvvägs upp i taket, en säng som var döden för ryggen...Sista dagen och hemfärd, slummer på bussen, pinkat in reviret i Härjedalen, plåtat björnen i Sveg, buss-kluringar och Mora-stopp.
 
Orsa-sjön övergår i Siljan och vi utgår i Noret Köpcentrum där jag tog mig ett lösspring innan jag köpte semesterleksaker till fyrbeningarna och en varm ostpizzasmörgås till mig. En timmes rast och sen bar det iväg igen, igenom Rättvik med sin pir, Dalarnas största tätort Borlänge, kaffe-paus 2,7 mil senare, Ludvika, och jag bara slumrade och slumrade. Totalt slut, och till slut rullade vi in i Örebro och jag kände total lycka då jag skulle hinna med 17.30-tåget. Så hej då till alla resevänner som varit ett bra och lättsamt gäng. Och Janne och Kent märkte jag inte så mycket av. Chaffisarna har alltid varit bra när jag har rest med Lindbergs, men reseledarnas sätt varierar. Det är jobbigt när hen pratar oavbrutet och öronen aldrig får vila. Lite lagom till lite mindre passar mig perfekt, och det fick jag på denna resa. Som helhet blev resan helt underbar, under en veckas tid levde jag i storslagen natur med besök på en massa nya platser och fick mig många nya upplevelser som kommer att stanna kvar. Och alla nya underbara människor jag har haft runt mig :D
 
Vad det gällde tågresan hem blev det en total katastrof. Som vanligt blev det problem att beställa biljett i SJ:s Örebro-automat, men fick en till slut. Och med tio minuter till godo intog jag sittande ställning på tåget och hörde något annonseras ut, men det hördes bara lite avlägset, och med min lite sämre hörsel så hörde jag inte vad som kom ut högtalaren. Men det kom en tågvärdinna och jag fick besked om att tåget enbart gick till Södra p.g.a. banarbete. Ersättningsbuss var insatt! På info-tavlorna stod ingenting om att tåget bara gick till Södra, ingenting om något banarbete och ingenting om att det var ersättningsbuss som gällde. Den första ersättningsbussen som rullade in släppte av folk, och när vi frågade om det var "vår" buss så ignorerade chaffisen oss totalt, gick in i bussen, stängde dörren och drog iväg. Vad var det för ett beteende!?! Ett enkelt nej hade väl inte varit så svårt att klämma ur sig :( Och där stod vi ett gäng och väntade i 50 minuter på en buss som vi inte visste om den skulle dyka upp. Men till slut kom den och tog oss till Hallsberg för att vi därifrån skulle fortsätta med tåg, men då min väntan skulle ha tagit ytterligare en timme så ringde jag bästa taxin i världen...Pappi-Taxi :D